Holocén Természetvédelmi Egyesület

https://anp.hu/content/images/szalagkep-OxhxWfeDh.jpg

Huculok az Aggteleki-karszton – projektzáró rendezvény

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2016. november és 2022. március között valósította meg „Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található védett gyepterületek legeltetéssel történő természetvédelmi célú kezeléséhez szükséges állattartási infrastruktúra fejlesztése” című projektjét mintegy 718 millió Ft vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

A projekt ünnepélyes zárórendezvényére Jósvafőn került sor 2022. március 3-án.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Veress Balázs köszöntője és bevezetője után Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy az idén zárult 7 éves uniós pénzügyi ciklus keretében az ANPI összesen 4,3 milliárd forint támogatást használt fel.

11 projekt valósult meg, amelyből 7 KEHOP, 2 INTERREG és két egyéb, több ország együttműködésében megvalósuló programot valósított meg.

Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője a nemzeti park és környékének egyedülálló természeti adottságaira hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a politikusi és a szakmai stáb a helyi polgármesterekkel és polgárokkal összefogva, az értékeinket felismerve és másokban tudatosítva tudja a jövő generációi számára is megőrizni és bemutathatóvá tenni természeti kincseinket.

A projekt tartalmi elemeit Juhász Zsolt, az Aggteleki Tájegység vezetője mutatta be.

A projekt keretében az Igazgatóság azt a célt tűzte ki, hogy 573 hektáron valósítja meg a szakaszolt legeltetést az Aggteleki Tájegységben, megőrizve az itt található, természetvédelmi szempontból értékes gyepterületek, kaszálók ökológiai jelentőségét, a terület mozaikosságát. A fejlesztés során beszerzésre kerültek a szakaszolt legeltetéshez szükséges eszközök és megépültek a lovak tartását kiszolgáló létesítmények. Szinpetriben egy nagy, 1500 db körbála tárolására alkalmas szénatároló, és egy 400 m3 tárolókapacitással rendelkező trágyatároló épült, melyek a többi állattartó telephely kiszolgálását is ellátják. A Szin mellett elterülő Csemer-völgyben esőbeálló épült 50 ló számára szénatárolóval. Az új épület elsősorban kedvezőtlen időjárás esetén nyújt menedéket a lovak számára, de a legelésből, futtatásból visszatért állatok gondozására is lehetőséget nyújt. A jósvafői Gergés-bércen szintén esőbeálló épült 50 ló számára, és felújításra került a meglevő faszerkezetes istálló is. Szinben, a Malom-Gazdálkodási Központ telephelyen az állattartás kiszolgálását végző gépek tárolására alkalmas gépszín és gépmosó épült.

Részletek: 

    Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember és álló emberek Lehet, hogy egy kép erről: 14 ember, álló emberek és szabadtéri Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, ló és természet Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és út

 

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05