Holocén Természetvédelmi Egyesület

2018. március 1-2-3.-án Miskolcon akkreditált képzést szerveztünk a már előzetesen jelentkezett résztvevőknek (pedagógusok, a téma iránt érdeklődök stb.).

A „Fogyasztó kúra” képzés a fenntartható fogyasztásról szólt, az azonos című, 48 modult tartalmazó gyűjtemény bemutatásával, gyakorlati kipróbálásával. A 30 órás, Miskolcon tartandó akkreditált pedagógus-továbbképzés a Magosfa Alapítvány közreműködésével valósult meg.

Ez a hiánypótló képzés olyan témákat ölel fel, amelyről itthon átfogó oktatási segédanyag még nem jelent meg korábban. Pl: Honnan kaphatunk megújuló energiát? Nekem is van ökolábnyomom? Szükségünk van egyáltalán ásványvízre? Hogyan mostak nagyanyáink? Hány kilométert utazik a vacsoránk? Én is tudok lekvárt főzni? Miért jobb a helyi termék? Mi az a méltányos kereskedelem? Gyorsétterem vagy lassú konyha?

A képzés valamint a környezeti nevelési modulgyűjtemény óravázlatokat is tartalmazott, amelyeket pedagógusok, környezeti nevelők gyorsan és hatékonyan tudnak használni felső tagozatos tanórákon (16 tantárgyhoz kapcsolódóan!), illetve szakkörökön, erdei iskolákban, táborokban is. Így a kiadvány kész „recepteket” kínál foglalkozások megtartásához a fenntarthatóság témakörében.

A 48 modulból álló képzés öt fő téma köré épül (Környezetünk rendszerei, Életmód, Élelmiszer, Vásárlás, Önfenntartás) és az egyes modulok címei már el is árulják, mi fán terem a fenntarthatóság: Fair trade termékek; Az idény reneszánsza; Lassú konyha, lassú város; Tájkép vacsora után; Lak(k)berendezés; Alkudozás.

A FOGYASZTÓ KÚRA tehát nem fogyókúrára hív, hanem a jövő fogyasztóit – a gyerekeket – igyekszik „kúrálni” a pedagógusokon, környezeti nevelőkön keresztül.

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05