Holocén Természetvédelmi Egyesület

ÖSSZEG: 24 976 444 Ft
MEGVALÓSÍTÁS IDŐSZAKA: 2017.03.01-2020.03.01
Támogatás Mértéke: 100%

                                                                                

 

A HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület „Közösen a közösségekért” – helyi kezdeményezések az önkéntesség jegyében című,
és EFOP-1.3.5-16-2016-00592 azonosító számú pályázatának rövid összefoglalása:

 

Projektünk során a helyi igényeket figyelemben tartva önszerveződő kisközösségeket hozunk létre, valamint már meg lévő működő közösségek aktivitását fejlesztjük. Továbbá a program során népszerűsítjük az önkéntes tevékenységeket minél szélesebb korcsoportban (a fiataloknál és időseknél kiemelten). Így az önkéntes munkával erősödik a társadalmi felelősségvállalás, a generációk közötti együttműködés és kapcsolat javítása, a családok és a társadalmi összetartozás valamint a civil társadalom és a szolidaritás.

Előadásokkal, filmvetítéssel illetve különféle, kézműves és közösségépítő foglalkozásokkal hívtuk fel a családok, fiatalok és az idősek figyelmét az összetartó közösség pozitív hatásaira, erejére. A nagyrendezvény egy élményszerű, tapasztalati úton való ismeretszerzésre is remek lehetőséget biztosít.

 

2018. április 18.-án délután virág és növényültetést tartottunk a miskolci Teleki Tehetséggondozó Kollégiumban a fenntarthatóság jegyében.

A programon összesen 16 diák vett részt, akik 9. és 10. évfolyamos tanulók voltak. Ahogy vége a télnek és közeledik a tavasz, elkezdtünk gondolkozni, milyen virágokat is ültessünk virágládáinkba, hogy a kollégium és környezete színesebb és környezetbarátabb legyen. A két órás önkéntes foglalkozás célja környezetünk szépítése, a fiatalok betekintést nyertek a fenntartható életmódba.

Ez a gyakorlati kertészkedés és ültetés segítette, hogy új ismereteket sajátítsanak el a kertművelés és virágosítás fortélyairól továbbá a fiatalok megtapasztalják, hogy az önkéntes tevékenység olyan lehetőség mely hozzájárul a társadalom erkölcsi, szociális, kulturális fejlődéséhez.

 

2018. április 23.-án délelőtt előadást tartottunk a vattai Általános Iskolában, a fenntartható közlekedés témakörében.

Az iskolai foglalkozás célja: A fiatalok megismertetése a fenntartható, egészséges és környezettudatos életmóddal. A közösségi közlekedés (biciklizés) népszerűsítése köreikben. Cél volt, hogy felkészítsük a gyerekeket lakóhelyünk és környezetében való biciklis közlekedésre. A legnagyobb figyelmet a biztonságra helyeztük, hogy megismerjék a szabályokat, tisztában legyenek a veszélyekkel, fejlesszék a szükséges technikai tudásukat.

Továbbá hogy népszerűsítsük a kerékpárt, mint környezetbarát közlekedési eszközt. Önkéntesünk megismertette a gyerekekkel a kerékpározás környezetvédelmi és egészségvédelmi előnyeit. Ezáltal minden gyereket ösztönöztek arra, hogy napi rendszerességgel kerékpározzanak, akár az iskolába járásra is használják ezen közlekedési eszközt.

 

 

 

2018. április 21.-én délelőtt előadást tartottunk a vattai Általános Iskolában a hulladékcsökkentés témakörében.

Az esemény célja: A fiatalok megismerhessék a fenntartható életmódot, a hulladékcsökkentés módszereit. A két órás előadás első felében meghallgathatták egy szakember előadását a hulladékcsökkentési módszerek elméleti és gyakorlati módszereiről, majd közösen beszélgettünk a hallottakról, valamint hogy ők otthon mit tehetnek a környezettudatos életmódért.

 További témák voltak még:

-           Jó és rossz műanyag

-           Mi lesz a műanyagból, ha kidobjuk

-           Mit hova dobjunk?

-           Mennyi idő alatt bomlik el?

 

 

 

2018. március 1-2-3.-án Miskolcon akkreditált képzést szerveztünk a már előzetesen jelentkezett résztvevőknek (pedagógusok, a téma iránt érdeklődök stb.).

A „Fogyasztó kúra” képzés a fenntartható fogyasztásról szólt, az azonos című, 48 modult tartalmazó gyűjtemény bemutatásával, gyakorlati kipróbálásával. A 30 órás, Miskolcon tartandó akkreditált pedagógus-továbbképzés a Magosfa Alapítvány közreműködésével valósult meg.

Ez a hiánypótló képzés olyan témákat ölel fel, amelyről itthon átfogó oktatási segédanyag még nem jelent meg korábban. Pl: Honnan kaphatunk megújuló energiát? Nekem is van ökolábnyomom? Szükségünk van egyáltalán ásványvízre? Hogyan mostak nagyanyáink? Hány kilométert utazik a vacsoránk? Én is tudok lekvárt főzni? Miért jobb a helyi termék? Mi az a méltányos kereskedelem? Gyorsétterem vagy lassú konyha?

A képzés valamint a környezeti nevelési modulgyűjtemény óravázlatokat is tartalmazott, amelyeket pedagógusok, környezeti nevelők gyorsan és hatékonyan tudnak használni felső tagozatos tanórákon (16 tantárgyhoz kapcsolódóan!), illetve szakkörökön, erdei iskolákban, táborokban is. Így a kiadvány kész „recepteket” kínál foglalkozások megtartásához a fenntarthatóság témakörében.

A 48 modulból álló képzés öt fő téma köré épül (Környezetünk rendszerei, Életmód, Élelmiszer, Vásárlás, Önfenntartás) és az egyes modulok címei már el is árulják, mi fán terem a fenntarthatóság: Fair trade termékek; Az idény reneszánsza; Lassú konyha, lassú város; Tájkép vacsora után; Lak(k)berendezés; Alkudozás.

A FOGYASZTÓ KÚRA tehát nem fogyókúrára hív, hanem a jövő fogyasztóit – a gyerekeket – igyekszik „kúrálni” a pedagógusokon, környezeti nevelőkön keresztül.

 

  1. február 16.-án pénteken Közösségi farsangot tartottunk Garadnán. A délutáni rendezvény célja egy több generációt megszólító rendezvény volt, amelyek a közösségek, családok összekapcsolásának jegyében került megszervezésre.

Közös sütéssel, a gyerekek vidám farsangi felvonulásával és műsorával, közösségépítő foglalkozásokkal hívtuk fel a családok, fiatalok és az idősek figyelmét az összetartó közösség pozitív hatásaira, erejére. A rendezvény egy élményszerű, tapasztalati úton való ismeretszerzésre is lehetőséget biztosított.

 

2017. december 15.én délután kézműves foglakozást tartottunk a miskolci Teleki Tehetséggondozó Kollégiumban.

A programon összesen 16 diák vett részt akik 9. és 10. évfolyamos tanulók voltak. A két órás foglalkozáson a fiatalok betekintést nyertek a fenntartható életmódba, az adományozás, a jótékonyság és önkéntes munka fontosságára napjainkban.

A kézműves programon újrahasznosított, és maradék csomagoló anyagokat felhasználva, majd a már megunt ruháikat és iskolaszereiket, becsomagolva karácsonyi ajándékokat készítettünk. Majd ezeket átadtuk a helyi segélyszervezet önkénteseinek, amik az ünnepek előtt a rászoruló családokhoz kerültek.

 

  1. november 28-án, a Garadnán megszervezett Adventi előkészületek a fenntarthatóság jegyében c. programon a közösség erősítése a lakosság kellemes ugyanakkor hasznos időtöltésének biztosítása volt a cél.

    A kézműves foglalkozáson a résztvevők adventi koszorút, karácsonyfadísz és asztaldíszt készítettek. Újrahasznosított anyagokból, saját maguk gyűjtötte termésekből, melynek célja volt, hogy megismerhessék a környezettudatos életmódot. Ezzel megmutatva, hogy nem csak hogy környezettudatosabbak lehetünk, de rengeteg pénzt is meg tudunk spórolni, ezekkel az ügyes ötletekkel, ha egy kicsit odafigyelünk arra, hogy mit dobunk ki.

    A program célja a generációk közötti kapcsolat erősítése mellett a lakóhely és a kulturális értékek népszerűsítése a gyermek és a felnőtt generáció körében.

2017. október 13-án pénteken délután filmvetítést tartottunk az élelmiszerpazarlás témakörében a miskolci Teleki Tehetséggondozó Kollégiumban.

A programon összesen 40 fő diák vett részt, akik 3 évfolyam csoportjait alkották (0.évfolyam, 9. évfolyam és 11. évfolyam). A két órás foglalkozás első felében megnéztek egy dokumentumfilmet az élelmiszerek pazarlásáról („Friss és máris a szemétben”), majd közösen beszélgettünk a látottakról, saját tapasztalataikról, megoldási lehetőségekről.

Az esemény célja: A fiatalok megismerhessék a fenntartható életmódot, és hogy milyen ökológiai következménye van a ma annyira divatos és gyorsuló életmódnak és mértéktelen vásárlásnak. Az egészséges táplálkozás és lakókörnyezet, a fenntartható fogyasztás, a takarékos megoldások, helyi termékek ismeretének bemutatása a gyakorlatban. Az előadásuk elsősorban tapasztalatcserére, másodsorban ismeretek megosztására szolgáló foglalkozás. Interaktív jellegékből fakadóan intenzív véleménycserét tett lehetővé a résztvevők számára.

Az előadást az egyesületük önkéntese (iskolai tanár, ökológiai szakember) tartotta.

 

A Holocén Természetvédelmi Egyesület 2017. szeptember 2.-án, Nyárbúcsúztató családi és idősek napját szervezett Garadnán.
A rendezvény célja: Garadna település és a közelében lévő kistelepülések lakosságának körében az önkéntesség népszerűsítése és a társadalmi aktivitás elősegítése.

A rendezvényen többek között az alábbi programok voltak:

- Kézműves foglalkozások és arcfestés gyerekeknek a fenntarthatóság jegyében (kreatív foglalkozás, fakanál állat készítés, papírvirág készítés stb.)
- Zsíroskenyér Party
- Gyerekfoglalkozások, játszóház (Interaktív, közösségerősítő kreatív játékok és foglalkozások)
- Barátságos Labdarúgó mérkőzés
- Magyar mulatós nóták (A Miskolci Örömdal Kör előadásában)
- Közkedvelt örökzöld slágerek, táncdalok (A Miskolci Örömdal Kör előadásában)

Reméljük, hogy hamarosan újabb rendezvénnyel támogathatjuk és színesíthetjük a település életét.

 

 

„Közösen a közösségekért” – Kézműves közösségépítő foglalkozások fazekas technikákra alapozva III.

Helyszín: Tiszalúc – Óvoda (nyugdíjasklub)

2018. november 26.-án délután kézműves közösségépítő foglalkozást tartottunk fazekas technikákra alapozva, a fenntarthatóság jegyében.

A programot a tiszalúci nyugdíjasklub tagjainak szerveztük, melyen 14 fő vett részt. A kézműves tevékenység fejleszti a kreativitást, idős korban nagyban segíti fejleszteni a mozgáskoordinációt, oldja a stresszt, a szorongást, segít feloldani az agressziót.

A négy órás önkéntes foglalkozás célja hogy a résztvevők betekintést nyertek a fenntartható életmódba és hogy kreatívan töltsék a szabadidejüket. A délutáni foglalkozáson a nyugdíjasok jó társaságban tölthették szabadidejüket, miközben betekintést nyerhettek a fazekasság néhány fortélyát, kíséretezhettek a formákkal és mintákkal. A foglalkozások azon túl, hogy a kreativitást elõsegítik, az együttdolgozás örömét is nyújtják.

 

„Közösen a közösségekért” – Kézműves közösségépítő foglalkozások fazekas technikákra alapozva IV.

Helyszín: Tiszalúc – Óvoda (pedagógusok)

Időpont: 2018.11.29

2018 november 29.-én délelőtt kézműves közösségépítő foglalkozást tartottunk fazekas technikákra alapozva, a fenntarthatóság jegyében. A programot előzetesen meghirdettük a tiszalúci óvodában az érdeklődő, tanítók, óvópedagógusok és családtagjaik részére. A programon végül összesen 15 fő vett részt.

A korongozás a legtöbb gyereket – felnőtteket is - teljesen elvarázsolja. A kézműves tevékenység fejleszti a kreativitást, a mozgáskoordinációt, oldja a stresszt, a szorongást, segít feloldani az agressziót.

             Tiszalúc – Óvoda (nyugdíjasklub)                           Tiszalúc – Óvoda (pedagógusok)

 

 

„Közösen a közösségekért” – Kézműves közösségépítő foglalkozások fazekas technikákra alapozva II.

Helyszín: EKE Sárospataki Comenius Campus Dezső Lajos Kollégium Aulája

2018. november 22.-én délelőtt kézműves közösségépítő foglalkozást tartottunk fazekas technikákra alapozva, a fenntarthatóság jegyében.

 

A programot előzetesen meghirdettük az érdeklődő, a Campuson tanítók és tanulók számára. A korongozás a legtöbb gyereket – felnőtteket is - teljesen elvarázsolja. A kézműves tevékenység fejleszti a kreativitást, a mozgáskoordinációt, oldja a stresszt, a szorongást, segít feloldani az agressziót. A foglalkozások azon túl, hogy a kreativitást elõsegítik, az együttdolgozás örömét is nyújtják.

A négy órás önkéntes foglalkozás célja hogy a résztvevők betekintést nyertek a fenntartható életmódba és hogy kreatívan töltsék a szabadidejüket.

 

„Közösen a közösségekért” – Kézműves közösségépítő foglalkozások fazekas technikákra alapozva I.

Helyszín: Girincs - Bóbita Különleges Lakásotthon

2018. november 11.-én délelőtt kézműves közösségépítő foglalkozást tartottunk fazekas technikákra alapozva, a fenntarthatóság jegyében. A programon összesen 15 fő vett részt. (a lakásotthonban élő hátrányos helyzetű gyerekek és az ott dolgozó nevelők és egyéb speciális foglalkozást végző személyek)

 A korongozás a legtöbb gyereket – felnőtteket is - teljesen elvarázsolja. A kézműves tevékenység segít megragadni a gyerekek figyelmét és olyan elfoglaltságot biztosít a számukra, amibe szinte észrevétlenül belefeledkezhetnek. Fejleszti a kreativitást, a mozgáskoordinációt, oldja a stresszt, a szorongást, segít feloldani az agressziót. A négy órás önkéntes foglalkozás célja hogy a fiatalok betekintést nyertek a fenntartható életmódba és hogy kreatívan töltsék a szabadidejüket.

 

A foglalkozás tematikája:

Első részben:

Elmélet. Könnyen emészthető pár percben az agyaggal, tulajdonságaival, belőle készíthető tárgyakkal ismerkedünk.

Második részben:

Történeti áttekintés, ismerkedés a fazekas népi kultúra termékeivel, jelenben történő felhasználásukkal.

Harmadik részben:

Gyakorlat: Korong mögé ülve apró edényeket készítünk, vagy, az éppen aktuális ünnephez, eseményhez csatlakozva, dísztárgyakat.

Negyedik részben:

 Az elkészült ”mesterművek” egyszerű technikákkal való díszítése.

Ötödik rész:

Száradás után kiégetve kézhez kapják készítőik. Egy dísztárggyal lettek gazdagabbak és a tudattal, hogy „ezt én csináltam”

A foglalkozást az egyesületük egyik Önkéntese (iskolai tanár, keramikus oktató) tartotta.

 

Elérhetőségünk:

3525 Miskolc, Kossuth u. 13.;
Tel: 46/508-944;
E-mail: holocen@holocen.hu 
Adószám: 19931401-1-05